Ovesné vločky obsahují hlavně lecitin, který je výrazným zdrojem pro výživu nervů
Dále ovesné vlošky obsahují velké množství bílkoviny, vitamíny B1 a B6, zinek, fosfor a železo. Oves také obsahuje hodně vlákniny, cítíme se déle zasyceni, tlumí činnost štítné žlázy a posiluje organismus při vyčerpání. Výborný je i odvar z ovesných vloček proti onemocnění žaludku, Vločky jsou lehce stravitelné, chutné, mají mnoho kladných vlastností a mohou pomoci i v hubnutí.
Protože ovesné vločky stabilizují krevní cukr, je také vynikající potravinou pro diabetiky. Měly by se jíst hlavně ráno, obsahují mnoho sacharidů, které se postupně uvolňují. Vyvarujte se její konzumace v odpoledních hodinách a večer a také těch, které jsou obsaženy v müsli, kde jsou přislazovány.
Nejlepší jsou přírodní, celozrnné a neslazené, které si můžeme sami ochucovat, třeba dát do jogurtu, nebo tvarohu. Dobrá alternativa je večer rozstrouhané jablko smíchané s vločkami a ráno je náramně zdravá snídaně. Pokud chceme zvýraznit chuť, přidáme půl lžičky medu a trochu skořice, která má navíc účinky proti rakovině.
Ještě jedna věc mě napadla.
Když se můj strýc vrátil z války celý zubožený, teta mu denně vařila jídla s vločkami. Přidávala do polévek, jak do vývaru, tak do bramboračky, do bramboráků, do různých placek, nebo jen tak pražené. Vlastně jen díky tomu se strýc uzdravil. Ovesné vločky se za války dávaly i na příděl, jako margarín, chleba, cukr. Měli bychom si z toho vzít příklad a vážit si jídla a neplýtvat jím.
Nesmím také opomenout, že ovesné vločky jsou vhodným krmením labutí, určitě by vám za ně poděkovaly víc než za rohlíky. Ty by měly být alespoň tři dny staré, jinak jim mohou působit potíže.
Zdravý recept na sušenky z ovesných vloček
Potřebujeme:
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, ½ hrnku cukru, ½ hrnku mletých ořechů, 3 lžíce medu, 130 g másla, 2 lžíce vody, 2 malé lžičky jedlé sody, trochu skořice. Kdo chce, může přidat sezamová nebo slunečnicová semínka.
Postup:
rozehřejeme máslo a přidáme med. Ve vodě rozmícháme sodu a přidáme k máslu. Nakonec přisypeme všechnu sypkou směs a promícháme. Na plech s pečícím papírem lžící klademe malé kopečky dál od sebe, protože se během pečení roztáhnou na placičky. Pečeme asi 20 minut a necháme vychladnout.
A pamatujte: Ovesné vločky jsou nejlepší zdroj energie
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness