fbpx

Kdo jí cibuli, tam nechodí lékař, kdo jí česnek, tam nechodí nikdo

Kdo jí cibuli, tam nechodí lékař, kdo jí česnek, tam nechodí nikdo

Také jsem to slyšela jako vtip, prý jaký je rozdíl mezi cibulí a česnekem

Vzniklo to zřejmě z toho, že každý prostě nemusí vůni česneku obzvlášť, když je cítit z úst. Na to je ale rychlá pomoc a to vypít sklenici mléka.

Ideální je jíst česnek syrový, pokud konzumujeme česnek v tepelné úpravě, ubývá mnoho cenných látek, které česnek obsahuje.

Doporučená dávka syrového česneku je sníst jeden stroužek denně
Tomu, komu česnek nevoní, je možnost zakoupení tablet v lékárně. Česnek je přírodní antibiotikum a pro své vlastnosti je velmi vhodným doplňkem hlavně pro zimní období.

český česnek

Český česnek

Česnek má celou řadu léčivých účinků, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a současně zvyšuje hladinu toho dobrého. Mírně také snižuje tlak krve.

Nejlepší je pochopitelně česnek český, to znamená takový, který je vypěstován u nás domácími výrobci potravin.

Existuje asi 25 druhů, které obsahují mnoho vitamínů A, B, C, také mangan, bor, měď, selen, zinek, jod a zvyšují celkovou odolnost organismu.

Česnek je vytrvalá rostlina, pěstovaná právě vysazováním jednotlivých stroužků, ať už na podzim nebo na jaře přímo na záhon.

Sázíme všechny stroužky, i ty malé, není pravda, že z malých by vyrostly zase malé.