Česneková pomazánka je u nás velmi oblíbená
Potřebujeme:
- 1 přírodní pomazánkové máslo
- 2 vařená usekaná vejce
- 4 stroužky česneku (podle velikosti a chuti)
- 1 malá nadrobno nakrájená cibulka
- sůl a pepř
Česnekovou pomazánku pak mažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete a trochu posypeme mletou červenou sladkou paprikou.
Použití česneku je pro jeho specifickou chuť všestranné
Česnek hlavně používáme jako koření do omáček, k masům, k rybám, do bramboráků, na topinky.
Z česneku můžete udělat pomazánku, česnek se dává do polévek – nejznámější je česnečka.
Jak je vidno, česnek je zdravý a jde ho použít skoro všude a do některých pokrmů je prostě nezbytný a nemá konkurenci.
Tip jako uchovat česnek přes zimu
Když vidím, že česnek ztrácí na čerstvosti, naložím ho do oleje
- jednotlivé oloupané stroužky naložím do oleje
- přidám hřebíček, nové koření, bobkový list
- trochu osolím a zaliji olejem
- pro hezkou barvu přidávám někdy i kousky červené papriky.
Používám menší skleničky, například od dětské přesnídávky nebo od jogurtů.
V ledničce vydrží i měsíc, pokud ho chci uskladnit na delší dobu, stačí jen na 10 minut zavařit, jen co chytnou víčka.
Potom stačí jen vyndat pár stroužků a dát hned do polévek, omáček, bramboráku.
Určitě vydrží déle, než čerstvý.
Každý rok si upletu z česneku cop a zavěsím v kuchyni „pro parádu“.
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness