fbpx

Recept na česnekovou pomazánku a zdravý česnek naložený v oleji

Recept na česnekovou pomazánku a zdravý česnek naložený v oleji

Česneková pomazánka je u nás velmi oblíbená

Potřebujeme:

  • 1 přírodní pomazánkové máslo
  • 2 vařená usekaná vejce
  • 4 stroužky česneku (podle velikosti a chuti)
  • 1 malá nadrobno nakrájená cibulka
  •  sůl a pepř

Česnekovou pomazánku pak mažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete a trochu posypeme mletou červenou sladkou paprikou.

Použití česneku je pro jeho specifickou chuť všestranné

Česnek hlavně používáme jako koření do omáček, k masům, k rybám, do bramboráků, na topinky.

Z česneku můžete udělat pomazánku, česnek se dává do polévek – nejznámější je česnečka.
Jak je vidno, česnek je zdravý a jde ho použít skoro všude a do některých pokrmů je prostě nezbytný a nemá konkurenci.

naložený česnek

Česnek je lék i zdravá pochutina

Tip jako uchovat česnek přes zimu

Když vidím, že česnek ztrácí na čerstvosti, naložím ho do oleje

  • jednotlivé oloupané stroužky naložím do oleje
  • přidám hřebíček, nové koření, bobkový list
  • trochu osolím a zaliji olejem
  • pro hezkou barvu přidávám někdy i kousky červené papriky.

Používám menší skleničky, například od dětské přesnídávky nebo od jogurtů.
V ledničce vydrží i měsíc, pokud ho chci uskladnit na delší dobu, stačí jen na 10 minut zavařit, jen co chytnou víčka.
Potom stačí jen vyndat pár stroužků a dát hned do polévek, omáček, bramboráku.
Určitě vydrží déle, než čerstvý.

Každý rok si upletu z česneku cop a zavěsím v kuchyni „pro parádu“.