Bobkový list, čili Vavřín vznešený známe hlavně v kuchyni
Každý z nás má v kuchyni mezi kořením i bobkový list, ale málokdo ho používá i jinak, než při vaření.
Málokdo zná, že má protizánětlivé účinky, mírní bolest hlavy a zad, zbavuje tělo přebytečných solí a tím pomáhá od bolesti kloubů, prokrvuje končetiny, pomáhá při nachlazení a snižuje hladinu cukru v krvi. A to jen pitím jeho čaje.
Bobkový list obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Též glykosidy, oleje, sacharidy, silice, třísloviny, bílkoviny, glykosidy, draslík, sodík, zinek, selen, hořčík, měď, mangan, kyselinu listovou.
Čaj z bobkového listu připravíme nadrcením 2-3 ks bobkového listu a zalitím ¼ l horké vody. Po vyluhování 15 min. přecedíme a popíjíme. Tento čaj pomůže nejen při kašli, ale i při revmatismu.
Diabetikům také pomůže prášek z bobkového listu.
Lístky podrtíme a uložíme do sklenice a užíváme 2x denně na špičku nože a zapijeme 3 dl vlažné vody.
Při nespavosti uložíme pár lístků pod polštář, pomohou při usínání.
Bobkový list má svou specifickou vůni, kterou nesnáší moli, zavěste proto ve spíži či skříni pár jeho lístků. Nebude se jim to líbit a utečou.
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness