Výborný řízek z bedly jedlé, která u nás roste

Výborný řízek z bedly jedlé, která u nás roste

Těšili jsme se na houbařskou sezónu, ale bedla se nám schovala

Proto zde musím podotknout, že i když je polovina října, dají se v lese najít místa, kde lze houby najít, a nezabere to ani moc času. Představte si, že vezmete menší košík s tím, že sotva něco najdete a spíš půjde o malou procházku po lese, a najednou zjistíte, jak jste se mýlili. Malý košík skutečně nestačí. To proto, že jste našli krásné bedly, které určitě využijete nejen vy, ale i vaši přátelé, protože je ani nemůžete všechny spotřebovat. Nejen jako výborné řízky, ale taková „falešná“ dršťková polévka umí výtečně zahřát v žaludku i ty největší gurmány.

Ano, jedná se skutečně o bedlu jedlou, která „bydlí“ na vysoké noze s kloboukem

Klobouk je nejdříve zavinutý a posléze široce rozložený, a velký skoro jako talíř. Mohli bychom při sběru také zaměnit Bedlu jedlou za Bedlu kaštanovou, ale ta je od Bedly jedlé velice drobná a malá. Velikostí dosáhne nejvíc 5 cm výšky, také je jinak na okraji zbarvena (na oranžovém podkladu až černohnědě), takže záměna nehrozí. Přesto pozor na ni, obsahuje jedovaté látky jako muchomůrka zelená a všeobecné doporučení je, aby se drobné druhy bedel nesbíraly. Sbíráme pouze ty houby, které s určitostí poznáme. Pokud máme pochybnosti, raději je necháváme na místě.

Bedla jedlá roste na okrajích lesa, často ji najdeme i na mýtinách

bedla jedláJe to opravdu zdravá pochoutka, která obsahuje mnoho cenných látek, vitamíny A, B, D, také draslík, vápník, železo, mangan, fosfor.

Čerstvé houby mají v sobě až 95% vody a po usušení se její hmotnost velice sníží. Suší se pouze klobouky hub, „nožičky“ jsou kvůli tuhosti nepoužitelné. Po usušení stačí houby rozdrtit na prášek, který použijeme do pokrmů, ale jen málo, neboť prášek je velice aromatický. Skladujeme ve tmavé, dobře uzavíratelné nádobě.

Jinak nejznámější použití Bedly jedlé je smažená v trojobalu jako řízek, ale můžeme ji přidat do omáček pod maso nebo i do smaženice.
Známá je i příprava Bedly na kmíně. Po jakékoli tepelné úpravě hned podáváme.

Smažené bedly

Klobouky očistíme a na 10 minut je namočíme do mléka. Pak je obalíme v těstíčku z vajec, mouky, soli a trošce vody a nakonec ve strouhance. Po usmažení je podáváme s bramborem, nebo jen tak J.

Bedly na kmíně

Omyté a okapané klobouky po stranách trochu nařízneme, aby se nám nekroutily, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Na rozpáleném oleji je orestujeme a hned podáváme buď s bramborem, nebo i s chlebem.

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies