Začnu pořekadlem – kdo jí cibuli, tam nechodí lékař, kdo jí česnek, tam nechodí nikdo

Také jsem to slyšela jako vtip, prý jaký je rozdíl mezi cibulí a česnekem

Vzniklo to zřejmě z toho, že každý prostě nemusí vůni česneku obzvlášť, když je cítit z úst. Na to je ale rychlá pomoc a to vypít sklenici mléka. Ideální je jíst česnek syrový, pokud konzumujeme česnek v tepelné úpravě, ubývá mnoho cenných látek, které česnek obsahuje.

Doporučená dávka syrového česneku je sníst jeden stroužek denně
Tomu, komu česnek nevoní, je možnost zakoupení tablet v lékárně. Česnek je přírodní antibiotikum a pro své vlastnosti je velmi vhodným doplňkem hlavně pro zimní období. Česnek má celou řadu léčivých účinků, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a současně zvyšuje hladinu toho dobrého. Mírně také snižuje tlak krve.

Nejlepší je pochopitelně česnek český, to znamená takový, který je vypěstován u nás domácími výrobci potravin. Existuje asi 25 druhů, které obsahují mnoho vitamínů A, B, C, také mangan, bor, měď, selen, zinek, jod a zvyšují celkovou odolnost organismu.

Česnek je vytrvalá rostlina, pěstovaná právě vysazováním jednotlivých stroužků, ať už na podzim nebo na jaře přímo na záhon. Sázíme všechny stroužky, i ty malé, není pravda, že z malých by vyrostly zase malé.

česneková pomazánkaPoužití česneku je všestranné pro svoji vůni a chuť jako koření do omáček, k masům, k rybám, do bramboráků, na topinky

Z česneku můžete udělat pomazánku, česnek se dává do polévek – nejznámější je česnečka.
Jak je vidno, česnek je zdravý a jde ho použít skoro všude a do některých pokrmů je prostě nezbytný a nemá konkurenci.

Když vidím, že česnek ztrácí na čerstvosti, tak jednotlivé oloupané stroužky naložím do oleje, přidám hřebíček, nové koření, bobkový list, trochu soli a zaliji olejem. Pro hezkou barvu přidávám někdy i kousky červené papriky.

Používám menší skleničky, například od dětské přesnídávky, nebo od jogurtů. V ledničce vydrží i měsíc, pokud ho chci uskladnit na delší dobu, stačí jen na 10 minut zavařit, jen co chytnou víčka. Potom stačí jen vyndat pár stroužků a dát hned do polévek, omáček, bramboráku. Určitě vydrží déle, než čerstvý. Jinak každý rok si upletu z česneku cop a zavěsím v kuchyni „pro parádu“.

Česneková pomazánka, která je u nás velmi oblíbená

Česneková pomazánka

Potřebujeme:

1 přírodní pomazánkové máslo, 2 vařená usekaná vejce, 4 stroužky česneku (podle velikosti a chuti), 1 malá nadrobno nakrájená cibulka, sůl, pepř. Namažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete a trochu posypeme mletou červenou sladkou paprikou.